Református Szemle 106.4 (2013)

Studium

Pap Géza(341--365)

Jelen tanulmányunkban szóról szóra elemezzük Pál mellékmondatát, különös tekintettel a gümnosz kifejezésre. A mondatot megpróbáljuk megtisztítani az értelmezések évszázadok alatt rárakódott porától, és keressük a szavak azon jelentését, amely – véleményünk szerint – leginkább megfelel Pál szándékának, majd pedig megfogalmazunk egy olyan, a szövegkörnyezetbe szervesen beépülő mondatot, amelynek üzenete beleillik a páli eszkatológiába.

ÚjszövetségPál eszkatológiája
Oláh Mátyás(366--383)

A tanulmány célja a hiánypótlás. Ennek első felében Alexandriai Kelemen Krisztus-himnuszának helyét keresem az őskeresztyének kegyességi gyakorlatában, majd a himnusz metrikáját vizsgálom, és azt próbálom megállapítani, hogy az ókori görög lírikus költészetnek melyik ágához tartozhat. Ezt követi a himnusz szövegének a magyarázata.

Gyakorlati teológiaAlexandriai Kelemen, himnusz
Simon János(384--396)

E tanulmány keretében a 20. század utolsó, és a 21. század első évtizedének magyar teológiai vonatkozásait vizsgálom, és ezen belül szinte kizárólag csak a református irodalomra összpontosít. Továbbá a magyar teológusok milyen modellek és képek segítségével írják le a megbocsátást.

Rendszeres teológiamegbocsátás, megbékélés, etika, áldozat
Hermán M. János(397--413)

1734-ben született Salomon Duytsch tizenhárom éves koráig Temesváron, pontosabban a zsidók számára kijelölt Nagypalánk vagy Kispalánk nevű külvárosi részek valamelyikében élt, ezért bölcsőhelye környékén igyekszünk körülnézni.

EgyháztörténetTemesvári zsidó hitközség története
Sipos Dávid(414--431)

Tanulmányunkban azt vizsgáljuk meg, hogy ki volt Konnert Márton, hogyan került a József név az orgonák történetébe, illetve melyik név a helyes. Ugyanakkor közöljük a Konnert-orgonák történetét is.

Egyháztörténetorgona, orgonaépítészet, Konnert Márton, Konnert József

Novum

Székely József(437--445)

Gyakorlati teológialelkipásztori szolgálat, lelkészi identitás
Márton János(458--462)

Gyakorlati teológiaigehirdetés (prédikáció), kommunizmus, Sógor Gyula